Burun yüzümüzün ortasında bizim en belirgin ve dikkat çeken organımızdır. Tamamıyla görselliğe bu kadar etki eden organımızın en önemli görevi yüzümüze uyumu yanında rahat nefes almamızı sağlamasıdır. Estetik açıdan yüzümüzün ahengini tamamlayan bir burun diğer yandan hayat konforumuzu ciddi şekilde etkilemektedir. Fonksiyonel olarak problemli bir burun yorgunluk, uykusuzluk, nefes darlığı, baş ağrıları gibi günlük yaşam kalitemizi bozan sorunlar yaşatabilir.
Burun güzel olmalı, yüze uyumlu olmalı ve rahat nefes aldırmalıdır. Saydığımız üç özelliği bize yaşatan bir burnumuz yoksa, görsel ve fonksiyonel problemlerimiz varsa, bunları düzeltmek ve olabileceği en uygun kaliteye getirmek mümkün. Burun ameliyatı için kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş gibi burun gelişimini tamamlamasını beklediğimiz bir yaş sınırımız mevcuttur. Burun operasyonlarında 15 yaş altı ya da 50 yaş üstü hastalarımız da olabilmektedir. Aslında uygun olmamakla beraber zorunlu durumlarda operasyonu önermekteyiz. Amacımız ameliyattan sonra gelişimi devam eden bir burnun kendiliğinden olabilecek değişimlerinin önüne geçmektir. Peki burun ameliyatı ağrılı bir işlem midir? Binlerce ameliyatımız içinde ağrı nedeniyle şikayetçi olan bir hastamızın olmaması aslında bunu en güzel cevabıdır. Kemiklere müdahale edildiği bir ameliyattan sıfır hassasiyet mümkün olmamaktadır. Bahsettiğimiz hastayı rahatsız edecek, neden bu ameliyatı oldum dedirtecek bir ağrıdır. Ameliyattan hemen çıkışta anestezinin vücuttan atıldığı ve kendimize geldiğimiz dönemden itibaren gerekirse basit ağrı kesicilerle kontrol edebildiğimiz konforlu bir süreçtir. Hastalarımızın bu süreçte ilk sorduğu soru tabi ki maliyeti olmaktadır. Hastalarımızın muayenesinden sonra belli olacak ücret kısmı genelde hastalarımızın memnuniyetine sebep olmaktadır. Yani maddi konular yüzünden kimsenin ihtiyacı olduğu bir ameliyatı olması engellenmemektedir.
Burnumuzda travma ya da yapısal olarak oluşabilecek kıkırdak ( septum) eğriliği ve et büyümesi denilen (konka büyümesi) nefes alma problemi oluşturabilecekken rinoplasti operasyonunda bunlarda düzeltilebilir. Burun ameliyatı ihtiyacı olan herkese yapılabilir. Burun deri, kıkırdak ve kemik yapısının durumuna göre her hastanın operasyonu kendisine özeldir. İyileşme dönemi ve komplikasyon dediğimiz istenmeyen problemler her hastanın durumuna göre değişmektedir. Ameliyat sonrasında ağrı oluyor mu?, Ödem veya morluk ne zaman geçiyor? Operasyonlarımızda hafif bir ödem ve morluk olabilir. Genelde hemen ameliyat sonrası değil 1-2 gün sonrası olabilmektedir. Yani hemen ameliyat sonrası morluk yok diye göstermek yanıltıcı olabilmektedir. Birkaç gün süren ödem ve hafif morluk, genelde 3-4 günde rahatça çekilebilen silikon tamponlarımız ve 1. hafta da alınan termoplastik atelimiz ile en önemli 1. haftayı tamamlamaktayız. Hastalarımızdan önereceğimiz burun içi yıkama solüsyonları ile günde 3-4 defa burun içini nemli tutmasını istemekteyiz.